Tuo ammatilliset vahvuutesi näkyville – askartele asiantuntijuuskartta

Luin tässä taannoin artikkelin, joka sai minut häkeltymään; Suomalaisen Työn Liiton teettämän Made by Finland -tutkimuksen mukaan vain 31% suomalaisista työntekijöistä kokee, että työnantaja tunnistaa heidän ammatilliset vahvuutensa. Vielä ankeampaa on kuitenkin se, että jopa 75% nuorista työntekijöistä sekä 82% ylemmistä toimihenkilöistä ja asiantuntijoista kokevat osaamisensa aliarvostetuksi.  

Vahvuuksien heikko tunnistaminen työn arjessa johtuu osittain siitä, että työnmurros on muuttanut keskeisesti työn tekemisen tapoja ja niissä vaadittavia taitoja. Esimerkiksi tekoälyn sekä robotisaation kehityksen seurauksena ihmisten mekaaniset työtehtävät ovat vähentyneet ja tilalle ovat tulleet täysin uudenlaiset vastuualueet, joissa edellytetään luovaa ongelmanratkaisua eikä siihen vaadittavaa laaja-alaista osaamista välttämättä pystytä etukäteen määrittelemään.

Lisäksi vahvuuksien vähäinen hyödyntäminen johtuu pitkälti organisaatiokulttuureissa vallitsevista arvoista ja ennakkoluuloista. Miten työpaikoilla esimerkiksi suhtaudutaan aktiivisesti kehitysideoitaan esiintuoviin ihmisiin? Tartutaanko näihin ideoihin vai hyssytellään ne hiljaisiksi? Entä sallitaanko työyhteisössä virheitä ja epäonnistumisia vai seuraako niistä vihaista palautetta ja selän takana pahaa puhumista? Usein organisaatiokulttuurit ovat sellaisia, että siellä toimivat ihmiset ovat paljon tietoisempia omista heikkouksistaan ja niiden piilottelemisesta kuin vahvuuksistaan ja niiden esiintuomisesta. Vahvuuksien runsauden kirjon tuoma rikkaus saatetaan kilpailukeskeisessä työelämässä nähdä mahdollisuuksien sijaan nähdä uhkana. Tuolloin helposti innostuvat ja aktiiviset asiantuntijat leimataan ärsyttävän tekopirteiksi, kun taas harkitsevaiset ja perusteelliset koetaan hitaina hissukoina. Myös työpaikoilla koettu kiire patistaa kohdistamaan kaiken huomion kapealaisesti tehtäväkeskeiseen suorittamiseen, jolloin aikaa ei jää omien luontaisten ja itsestään selvinä pidettyjen vahvuuksien tietoiselle tutkimiselle ja testaamiselle.

Käytännössä vahvuusmyönteisen työilmapiirin kehittäminen ja luonteenvahvuuksien hyödyntämisen ohjaaminen on yrityksien lähiesihenkilöiden vastuulla. Nykyisessä työelämässä on hyvin pitkälti sattuman varassa, millaisia vahvuuksia ja persoonallisuuspiirteitä yrityksessä työskentelevä lähiesihenkilö arvostaa ja kuinka laajasti hän osaa hyödyntää erilaisuutta henkilöstöjohtamisen välineenä. Siksi lähiesihenkilöille tulisi tarjota enemmän koulutuksia, joissa tarjotaan konkreettisia keinoja oppimisen johtamiseen ja vahvuuslähtöisenä valmentavana johtajana toimimiseen.

Osa teistä tätä blogitekstiä lukevista varmaan ihmettelee, miksi vahvuuksilla on niin iso merkitys työelämässä. Työpaikoillahan tehdään ensisijaisesti töitä eikä toteuteta omia henkilökohtaisia mieltymyksiään? Lukuisat eri tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että vahvuuksilla on todella keskeinen vaikutus siihen, kuinka työntekijä suoriutuu työstään ja miten laadukkaita tuloksia hän tuottaa. On jopa osoitettu, että esimiehen tunnistaessa työntekijän vahvuuksia ja ohjatessa häntä hyödyntämään niitä, työntekijä kukoistaa työssään 18 kertaa muita todennäköisemmin. Mihin tällainen tulos perustuu? Vahvuuksien hyödyntämisen on havaittu olevan myönteisti yhteydessä esimerkiksi:

  • työssä oppimiseen ja kukoistamiseen
  • itsetuntoon ja minäpystyvyyteen
  • onnellisuuteen ja hyvinvoinnin kokemuksiin
  • työn imuun, innostukseen ja merkityksellisyyteen
  • työssä suoriutumiseen, työn tuottavuuteen, asiakasuskollisuuteen sekä
  • lievempään stressiin ja vähäisempiin sairauspoissaoloihin.

Jotta suomalaisessa työelämässä ei hukattaisi työntekijöissä piilevää potentiaalia, haluan tässä julkaisussa jakaa harjoituksen, joka mielestäni oivaltavalla tavalla visualisoi työntekijöiden osaamisesta ja sen kasvattamista. Kyseessä on asiantuntijuuskartta, jota voi hyödyntää esimerkiksi kehityskeskusteluissa, koulutuspäivillä, rektytointiprosesseissa ja palkkaneuvotteluissa. Suosittelen rohkeasti testaamaan, millaisia oivalluksia vahvuuskartan askartelu sinussa herättää! Voinpa tähän väliin kertoa erään omakohtaisen kokemuksenkin: koen saaneeni nykyisen työpaikkani sen ansiosta, että askartelin vahvuuskartan, jonka sisällön pohjalta kirjoitin työhakemukseni. Haastettelussa sain kuulla rekrytoijalta kehuja siitä, miten harvoin hän tulee lukeneeksi näin positiivisesti mukaansa tempaavia työhakemuksia 🙂

Voit tallentaa / tulostaa A4-kokoisen PDF-tiedoston klikkaamalla kuvaa.

Jos innostut testaamaan asiantuntijuuskartan askartelua, kuulisin mielelläni ajatuksiasi sen toimivuudesta ja mahdollisesti kokemistasi ahaa-elämyksistä! Voit lähettää minulle kommentin täällä blogissa tai sitten viestiä Instagramissa 🙂

Tutustu muihin maksuttomiin materiaaleihin.

Lue lisää aiheesta työelämätaidot.


Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s