Lähde Sokrates-kävelylle tuulettamaan ajatuksiasi!

Tiesitkö, että yhtenä historian merkittävimpänä ajattelijana tunnettu Antiikin Kreikan filosofi Sokrates on myös coachingin ja työelämävalmennuksen oppi-isänä? Hänen väitetään kumonneen aikansa oppiteriat toteamalla, että “I cannot teach anything, I can only make them think.” Ajatuksen pohjalta Sokrates loi niin sanotun Sokraattisen menetelmän, jossa oikeita kysymyksiä esittämällä saadaan ihmiset oivaltamaan todentuntuisia ja toimivia ratkaisuja oman elämänsä haasteisiin. Tämä kyselyteoria on merkittävimpiä panoksia, joita Sokrates antoi länsimaiden filosofian ja sivistyksen rakentumiselle. Vielä yli 2000 vuotta myöhemmin lukuisat työelämän valmentajat, kehittäjät ja esihenkilöt käyttävät Sokratesin oppeja omien ammatillisten ohjauskäytänteidensä perustana.

Sokratesin kerrotaan kävelleen pitkin katuja ja toreja oppilaidensa kanssa. Kävellessään hän haastoi oppilaitaan analysoimaan omaa ajatteluaan. Tätä yksittäistä opetusmenetelmä on sittemmin nimetty kuvainnollisesti Sokrates-kävelyksi.

Sokrates-kävely on toimiva menetelmä omien tavoitteiden selkiyttämiseksi. Kehon liike synnyttää liikettä myös aivoissa. Aivojen aktivoiminen puolestaan päästää luovuuden valloilleen. Tuolloin omien ajatusten jäsentäminen sekä uusien oivallusten tekeminen tehostuu! Sokrates-kävelyllä rauhallinen käveleminen mahdollistaa keskittymisen haluttuun aiheeseen.

Sokrates-kävelyn kannalta keskeistä on myös työskentely-ympäristö. Kävelylle kannattaa lähteä johonkin mieluiseen ja rauhalliseen paikkaan, jossa ajatustyöskentely onnistuu ilman ylimääräisiä häiriöitä. Esimerkiksi metsässä kävelemisellä on mieltä parantava vaikutus: jo muutama metsässä vietetty minuutti tehostaa tarkkaavaisuutta, vähentää stressiä ja kohentaa mielialaa.

Sokrates-kävelylle kannattaa lähteä luotettavan ystävän, työkaverin tai koulutetun asiantuntijan kanssa. Kävelyn aikana sinä kerrot tilanteestasi ja ajatuksistasi. Sinulla voi esimerkiksi olla jokin tavoite, jonka pyrit saavuttamaan, tai huoli, johon haluaisit löytää ratkaisun. Toinen osapuoli kuuntelee sinua ja esittää välikysymyksiä. Sovitun ajan kuluttua rooleja voidaan vaihtaa 🙂

Kysyjän on hyvä muistaa, että avoimia kysymyksiä esittämällä vastaaja pääsee ajattelemaan itse. Sen sijaan suljettuja kysymyksiä esittämällä keskustelua ohjataan tiettyyn suuntaan. Usein suljettuihin kysymyksiin voi vastata lyhyesti joko ”joo” tai ”ei”. Siksi Sokrates-kävelyllä kannattaa esittää ajattelua edistäviä avoimia kysymyksiä: Mitä? Missä? Miten? Miksi? Millä tavalla?

Kysymykset voivat olla esimerkiksi:

 • Mitä ajattelet siitä?
 • Miltä se tuntui sinusta?
 • Mitä se merkitsee sinulle?
 • Miten voisit vaikuttaa asiaan?
 • Mitä asioita sinun tulee ottaa huomioon?
 • Miksi teit niin?
 • Mitä muuta voisit tehdä?
 • Miten perustelet tuota väitettä?
 • Millä muulla tavoin asiaa voisi tarkastella?
 • Mitä hyviä ja huonoja puolia siinä on?
 • Miksi tämä asia on tärkeä sinulle?
 • Mitä sitten tapahtui?
 • Miten yrität onnistua siinä?
 • Millaisia haasteita sinulla on edessäsi? Miten varaudut niihin?

Kysyjä voi myös reflektoida ja toistaa puhujan ajatuksia, esimerkiksi: ”Tarkoitatko siis, että…”, ”Kuulostaa siltä, että…”. Keskeistä on myös se, miten ja millaisella äänensävyllä kysyjä muotoilee asiansa.

Jotta Sokrates-kävely tuottaa tulosta, osallistujilla tulee olla vilpitön pyrkimys löytää ainakin jokseenkin tyydyttäviä ratkaisuja. Lisäksi osallistujien tulee tehdä yhteistyötä: he eivät saa pyrkiä toistensa ylipuhumiseen tai ”voittamaan” toisiaan keskustelussa. Kaikista tärkeintä on siis kiinnittää huomiota vuorovaikutuksen laatuun!

Voit tallentaa / tulostaa A4-kokoisen PDF-tiedoston klikkaamalla kuvaa.

Joko innostuit? 🙂 Olen itse osallistunut Sokrates-kävelylle eräässä työpaikan koulutusviikonlopussa sekä yhdellä yliopiston kurssilla. Kokemukseni ovat myönteisiä ja oivalluttavia. Mielestäni Sokrates-kävelyä voisi soveltaa myös työpaikan virkistyspäivillä sekä luovissa tiimipalavereissa!


Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s