(Työ)yhteisöpalapeli: palauttavaa tekemistä tauoille

Viime marraskuussa tein kotonani suursiivouksen, jolloin löysin erään kaapin perukoilta tekemättömäksi jääneen jättipalapelin. Sain siitä päähänpiston, että tästähän tulisi hauska (työ)yhteisöpalapeli meidän työpaikallemme 😀 Olen nähnyt vastaavia Yliopiston kirjastossa – kun istuin siellä päivät pitkät graduani tehdessä – ja siellä yhteisöpalapelit saivat ainakin suurta suosiota!

Niinpä vein tuhannen palan palapelin töihin ja asettelin sen mahdollisimman houkuttelevasti kahvihuoneen sivupöydälle ikkunan eteen. Palapelin viereen jätin tyhjän vihkon ja erivärisiä kyniä. Lisäksi askartelin kyltin, jossa luki:

”Aivosi tarvitsevat rauhoittavaa aivojumppaa työpäivien aikana!

Siksi taukoja ei kannata käyttää puhelimen selaamiseen tai työasioiden miettimiseen, koska ne vain lisäävät aivojesi kuormitusta. Tee sen sijaan yhteisöpalapelia. Näin mielesi tyhjentyy hetkeksi työasioista; jo 10 minuutin aivojumppa saa ajatuksesi rentoutumaan. Palapelin tekeminen vähentää myös tutkitusti stressiä ja auttaa keskittymään yhteen asiaan kerrallaan.

Pysähdy siis hetkeksi yhteisöpalapelin äärelle. Voit vapaavalintaisesti joko pistäytyä laittamassa yhden palasen paikalleen tai sitten paneutua palapelin tekemiseen koko kahvitauon ajaksi. Tyyli on vapaa!

PS. Palapelin vieressä on vihko, johon voit halutessasi kirjoittaa terveiset tai kannustukset muille pelaajille.”

Yhteisöpalapeli on siis nimensä mukaisesti yhteinen, jota kaikki pääsevät vapaasti rakentamaan. Se tarjoaa matalan kynnyksen virkistäytymistä taukojen ajaksi. Lisäksi palapelin edistyminen vahvistaa hauskalla ja luovalla tavalla työpaikan yhteisöllisyyttä. Se on erinomainen esimerkki pelien sosiaalistavasta vaikutuksesta.

Yhteisöpalapelin valttina on myös se, että se ei vaadi osallistujilta paljoakaan panostusta; palapeli etenee omaan tahtiinsa ilman suorituspaineita ja osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Näin se tarjoaa vastapainoa työarjen muille tehtäville.

Meidän yhteisöpalapelimme on valmistunut hiljalleen tässä talven aikana, ja saamani palautteen mukaan se on ollut mukava pieni lisä työssä viihtyvyyteen. Eräs työkaverini jo suunnitteli, että voisi tuoda kotoaan toisen palapelin, kunhan tämä ensimmäisen saadaan jonain päivänä valmiiksi 😀

Melkein valmis (työ)yhteisöpalapeli!

Jos sinäkin innostuit testaamaan omalla työpaikkasi yhteisöpalapelin tekemistä, niin tästä voit tulostaa valmiin ohjeen:

Voit tallentaa / tulostaa A4-kokoisen tiedoston klikkaamalla kuvaa.

Olisi muuten kiva kuulla, millaisen vastaanoton palapeli saa sinun työyhteisössäsi! Voit siis halutessasi lähettää mulle kommenttia tai viestiä aiheesta 🙂

Eräs Instagram-seuraajani lähettikin viestillä ihanan palautteen! Jaan sen tässä luvan kanssa:

”Tämä palapeli-idea lähti meillä toteutukseen ja oli ilo huomata, kuinka näin pieni asia vaikutti suuresti yhteisöllisyyteen. Palapeli on jo parissa päivässä rakentunut osioiksi ja seuraavan palapelin täytyy ehdottomasti olla haastavampi! Idea eteni vinkiksi myös esimieskollegoilleni. Kiitos vielä, olen saanut sivustoltasi tosi paljon inspiraatiota omaan työhöni.”


Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s