Asiantuntijatiimin visiotaulu – kohti yhdessä unelmoitua päämäärää

Vein viime viikolla työpaikalleni kasan vanhoja aikakauslehtiä sekä ison valkoisen kartongin. Hain myös välinevaraston kaapeista eri värisiä tusseja ja koristepapereita. Asettelin kaikki tarvikkeet otolliseen järjestykseen toimiston pöydälle, jonka jälkeen kutsuin työtiimini paikalle. 

Arvaatko, mitä ryhdyimme tekemään?

No tietty asiantuntijatiimin visiotaulua (= unelmakarttaa)!

Visiotaulun tekeminen on suosittu tekniikka, jolla omia unelmia, suunnitelmia ja aikomuksia hahmotetaan sekä jäsennetään konkreettisiksi osa-alueiksi ja tavoitteiksi. Taulu siis visualisoi (työ)elämässä mahdollisesti saavutettavia asioita. Tekniikkaa voi hyödyntää esimerkiksi toivotun muutoksen käynnistämisessä. Visiotaulun toimivuus piilee siinä, että ihmiselle luontainen ajattelutapa reagoi nopeammin kuviin kuin pelkkiin kirjoitettuihin tai puhuttuihin sanoihin. Visiotaulu synnyttää tekijässään myönteisiä mielikuvia ja rohkaisee pyrkimään unelma(työ)elämäänsä kohti. Myös valmiin taulun äärelle palaaminen vahvistaa motivaatiota sekä muistuttaa, mikä on juuri tässä hetkessä olennaisinta.

Visiotaulun voi tehdä yksin tai yhdessä – ja miksei sekä että 🙂 Me päätimme tehdä yhteisen visiotaulun koko asiantuntijatiimimme kesken, ja mielestäni se oli kyllä meidän yhteishenkeämme voimaannuttava kokemus. Työelämässä vallitsee usein yksin pärjäämisen kulttuuri, mutta tämän kaltaisten harjoitusten avulla voidaan luoda enemmän kannustavaa yhdessä tekemisen meininkiä!

On monta erilaista tapaa koota visiotaulu. Tässä postauksessa esittelen niistä kaksi: perinteisen ”leikkaa ja liimaa” -tekniikan sekä digitaalisen ”kopioi ja liitä” -tekniikan. Meidän tiimi askarteli visiotaulun ensimmäisenä mainittuun perinteiseen tyyliin, mutta olen aikaisemmin tehnyt niitä myös digitaalisesti. Mielestäni molemmat toimivat hyvin tilanteesta riippuen!

Erityisesti ”leikkaa ja liimaa” -tekniikan hyödyntäminen voi olla rauhoittavaa ja yhteisöllisyyttä vahvistavaa. Käsillä tekeminen ohjaa tiimin jäseniä paneutumaan yhteisen aiheen äärelle. Tällöin visiotaulun tekemiseen on tärkeää varata riittävästi aikaa ja ympäristön turhat ärsykkeet kannattaa minimoida.

Toisaalta ”kopioi ja liitä” -tekniikka on käytännöllinen vaihtoehto erityisesti silloin, kun visiotaulun tekemiseen ei ole käytettävissä paljoa aikaa eikä perinteisen tekniikan edellyttämiä materiaalejakaan ole saatavilla. Tällöin visiotaulun voi koota esimerkiksi Pinterestin tai Canvan avulla! Digitaalisen visiotaulun luomisen etuna on Googlen kuvahaku ja muut kattavat tietokannat, joista löytyy lukematon määrä inspiroivia kuvia ja tekstejä.

Voit tallentaa / tulostaa A4-kokoisen PDF-tiedoston klikkaamalla kuvaa.
Voit tallentaa / tulostaa A4-kokoisen PDFtiedoston klikkaamalla kuvaa.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s