Arvokeskustelu on tärkeä johtamisen työkalu!

Asiantuntijatyössä ammatillisuuden ydin muodostuu arvoista ja muista eettisistä periaatteista. Niinpä omien arvojen äärelle kannattaa aika ajoin pysähtyä; Osaatko nimetä tärkeimmät arvosi? Miten ne näkyvät tavassasi tehdä työtä? Arvoja tutkimalla on mahdollista selvittää, miksi toimit työssäni niin, kuten toimit.

Myös asiantuntijatiimien ja kokonaisten työyhteisöjen on tärkeää määritellä toiminnalleen arvot, jotka käytännössä kuvaavat päivittäisessä työskentelyssä näkyviä periaatteita ja ohjenuoria. Yhdessä jaetut arvot takaavat paremman työilmapiirin ja tehokkaamman työkulttuurin, sillä tärkeiksi koetut arvot sekä niiden tuoma merkityksellisyyden tunne sitouttavat ja motivoivat työntekijöitä työtehtäviinsä.

Työssä oppimisen näkökulmasta on olennaista oivaltaa, että käytännössä oppimisen johtaminen on arvovalinta. Oppimista johdetaan siis vain silloin, kun se nähdään tärkeänä väylänä parantaa henkilöstön suorituskykyä, lisätä heidän työssä viihtyvyyttään ja mahdollistaa heidän kasvunsa täyteen inhimillisyyteensä. Niinpä johtajien ja asiantuntijoiden kannattaa kysyä ensin itseltään: ”Miten minä suhtaudun uuden oppimiseen?”, ja pohtia sitten yhdessä: ”Millaisilla keinoilla voimme kannustaa toisiamme kehittymään työssään ja kasvamaan ihmisinä?”

Arvokeskustelun avulla arvot voidaan tunnistaa ja jakaa työyhteisössä

Toisinaan yritysjohtajat ajattelevat virheellisesti, että heidän tulisi valita organisaationsa arvot esimerkiksi sen mukaan, mitkä periaatteet näyttäisivät ja kuulostaisivat hyvältä mahdollisten asiakkaiden mielestä. Tämä saattaa kuitenkin johtaa suorastaan teennäiseen arvoshoppailuun, jonka seurauksena organisaatiolle nimetyt arvot eivät vastaa ollenkaan sen käytännön toimintaa.

Oikeaoppisesti yrityksen arvot tulisi tunnistaa jokapäiväistä organisaatiotoimintaa reflektoimalla eli peilaamalla. Tällöin arvoja ei tarvitse jatkuvasti mainostaa, vaan ne näkyvät selkeästi konkreettisina tekoina. Sen sijaan, että esihenkilöt kertoisivat sidosryhmille, kuinka ”meidän yrityksessämme kannustetaan kaikkia oppimaan joka päivä jotakin uutta”, heidän kannattaisikin näyttää, millaisia työssä oppimisen kannustimia he henkilöstölleen tarjoavat.

Yrityksen arvot tulee sovittaa yhteen henkilöstön arvojen kanssa, koska se tukee strategista päätöksentekoa ja lisää työnteon johdonmukaisuutta. Lisäksi työyhteisössä ja tiimeissä jaetut arvot vaikuttavat merkittävästi työilmapiiriin ja -hyvinvointiin: Tutkimusten mukaan työntekijöitä stressaa tehokkuus- ja laatuvaatimuksia enemmän se, jos he joutuvat toimimaan omien arvojensa vastaisesti. Lukuisten uupumiskokemusten takana on kokemus siitä, että työssään on painostettu toimimaan eettisesti väärin.

Taitava johtaja panostaa siis arvojohtamiseen. Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi aktiivisena arvokeskustelun ylläpitämisenä. Tämän postauksen lopuksi jaan kaksi erilaisten harjoitusta, joiden avulla on mahdollista käynnistää arvokeskustelua niin asiantuntija- kuin tiimitasollakin.

Voit tallentaa / tulostaa A4-kokoisen PDF-tiedoston klikkaamalla kuvaa.
Voit tallentaa / tulostaa A4-kokoisen PDF-tiedoston klikkaamalla kuvaa.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s