Mindfulness ratkaisuna työssä jaksamisen haasteisiin

Mindfulness on noussut yhdeksi työelämän merkittävimmistä henkisistä käytänteistä. Mindfulnessilla tarkoitetaan tietoista ja hyväksyvää läsnäoloa, jota pyritään saavuttamaan erilaisten henkisten harjoitteiden – kuten meditaation – kautta. Näitä harjoitteita on ryhdytty hyödyntämään myös työpaikoilla esimerkiksi osana henkilöstöjohtamisen välineitä tai työyhteisöjen harrastustoimintaa.

Mindfulnessin koetaan lisäävän työntekijöiden hyvinvointia ja jaksamista erityisesti niillä aloilla, joissa työuupumus ja muut työssä jaksamisen haasteet ovat yleisiä. Erityisesti asiantuntijuustyön aloilla yliöiden, useiden päällekkäisten projektien, kiristyvän työtahdin, jatkuvien keskeytyksien sekä työn ja vapaa-ajan hämärtymisen aiheuttamia ongelmia pyritään ratkaisemaan tietoisuus- ja läsnäoloharjoitteiden avulla. Ne parantavat muun muassa keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta, mikä taas auttaa olemaan selkeämmin läsnä juuri kyseisessä hetkessä.

Ja tässä piilee selitys sille, miksi mindfulness on nostanut suosiotaan työelämässä: sen uskotaan vahvistavan työntekijöiden tuottavuutta ja työssä jaksamista. Kun fokus säilyy kirkkaana tietyssä työtehtävässä, vältytään asioiden sekaantumiselta ja huolimattomuusvirheiltä.

Alla olevassa kuvassa jaan sinulle kolme lyhyttä mindfulness-harjoitusta, jotka kirjastavat mieltäsi työpäivien aikana. Harjoitukset on helppo sisällyttää osaksi arkisia työtottumuksia: niitä voi toteuttaa esimerkiksi etätöiden yhteydessä, palavereiden alkaessa tai kahvitauolla. Harjoituksien kestoa voi myös säädellä itse omien mieltymystensä ja aikaresurssiensa mukaisesti.

Voit tallentaa / tulostaa A4-kokoisen PDF-tiedoston klikkaamalla kuvaa.

On kuitenkin syytä muistaa, ettei mindfulness ole mikään ihmelääke. Pelkästään sen avulla ei voida korjata organisaation rakenteellisia ongelmia tai puutteita työn johtamisessa. Lisäksi on kritisoitavaa, että toisinaan työnantajat saattavat tavoitella mindfulnessilla sitä, että henkilöstö hyväksyisi työolosuhteet sellaisina kuin ne ovat ja lakkaisivat tuomasta epäkohtia esille. Mutta mitä jos työarki sisältää toistuvia ylitöitä, voimakasta stressiä, kohtuuttomia vaatimuksia joustavuudesta tai asiatonta käytöstä? Yritetäänkö moniulotteiset haasteet sysätä mindfulnessin avulla yksilön vastuulle? Ai että onko sinullakin liikaa töitä ja jatkuva stressi? Oletko nyt varmasti oppinut hyödyntämään kaikkia mindfulness-harjoitteita? Mitä jos hengittelisit vielä vähän syvempään? Pahimmassa tapauksessa mindfulnessista kehkeytyy pakonomainen työtehtävä muiden velvoitteiden rinnalle, ja työntekijät ajautuvat suorituskeskeisesti harjaannuttamaan omia tietoisuustaitojaan – vaikka mindfulnessin ydin jäisi sivuutetuksi tai jopa kokonaan ymmärtämättä.  

Suosittelen siis hyödyntämään mindfulnessia yhtenä työssä jaksamisen ja viihtymisen apuvälineenä! Tietoisuustaidoilla on keskeinen vaikutus myös uuden oppimiseen; se esimerkiksi auttaa sinua tutustumaan itseesi oppijana. Ei kuitenkaan kannata sokaistua perättömille väitteille ja lupauksille. Yksistään mindfulnessilla ei ole tarjota ihmeratkaisua työelämän monimutkaisiin haasteisiin.

Organisaatioissa mindfulnessin avulla pyritään hyvään lopputulokseen, kuten parempaan työhyvinvointiin, tuloksellisuuteen tai työtehoon. Tätä kutsutaan uushenkiseksi työksi, jossa työntekijän henkisyys pyritään valjastamaan osaksi työtä ja yhdeksi työn tekemisen voimavaraksi. Työelämässä tapahtuvan mindfulnessin painopisteet nojautuvat siis ensisijaisesti organisaatioiden päämääriin, vaikka se heijastaa myönteisiä vaikutuksia myös yksilön kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vahvistamiseksi.

Lähteenä:

Karjalainen, M. (2018). Uushenkinen työ: mindfulness jälkimaallistumisen, uusliberalismin ja työn hämärtyvien rajojen risteyksessä. Elore. 25:1. s. 107-129.

Yle areena: audio. (19.9.2019.) Meditointia tarjotaan ratkaisuksi ylityöpaineisiin.


Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s